Artfossil

Versteend hout

Araucaria

Trias & naaldbomen

Als we het over versteend hout uit Arizona willen hebben, dan begint het verhaal tijdens het Trias. Een periode van 250 tot 200 miljoen jaar geleden. Tijdens het Trias lagen de continenten nog verenigd in het supercontinent Pangea, dat na het Trias aan zijn 'drift' zal beginnen. Als we het hebben over de soort boom, dan zijn we zeker dat het over een conifeer (naaldboom) gaat, want loofbomen bestaan nog niet. Eén van de dan levende soorten naaldbomen is de Araucaria (Apenboom). Deze boom zal de basis vormen van ons versteend hout uit Arizona.

Perm-Trias-massa-extinctie

Aan zowel het begin als aan het einde van het Trias vinden belangrijke massa-extincties plaats. Het Trias werd ingeleid door de Perm-Trias-massa-extinctie, het uitsterven van meer dan driekwart van alle diersoorten die leefden aan het eind van het Perm. Aan het begin van het Trias was de biodiversiteit dan ook extreem laag, wat nieuwe soorten echter de kans gaf zich te ontwikkelen. Zo ontstonden in die periode de dinosauriërs, de pterosauriërs (die konden vliegen) en de (kleine) zoogdieren. Hoewel sommige dinosauriërs tijdens het Trias rond de zes meter lang konden worden, verschenen de echt grotere dinosauriërs pas in het Jura.

dino

Trias-Jura-extinctie

Het Trias eindigde, net als het begonnen was, met een grote massa-extinctie. Sommige van de eerste vroege dinosauriërs stierven uit, maar andere soorten overleefden om zich in het Jura verder te ontwikkelen. Onder de planten overleefden onder andere veel soorten coniferen. Het is niet zeker wat de oorzaak is geweest van de Trias-Jura-extinctie. Duidelijk is dat rond 208-213 miljoen jaar geleden grootschalig vulkanisme voorkwam, geassocieerd met het opbreken van Pangea. Het is die periode, vol stormen en vulkaanuitbarstingen, dat de volgende stap van het proces in gang wordt gezet.

Interesse in het vervolg ?

Kom zeker langs en dan vertellen we jou hoe het versteend hout tot stand is gekomen.

Onze toonzaal is enkel op afspraak te bezichtigen. Een bezoek is vrijblijvend.

Neem contact via info@artfossil.be of via 0468 48 89 94.

Groepsbezoeken zijn ook mogelijk.

_Q3A8164 corr 2

artfossil nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief